Cuvântul educatorului

Detașarea copilului de mediul familial și integrarea în grupa de preșcolari este un proces, copilul fiind pus în fața unor situații noi pe care trebuie să le depășească: să intre în relație cu noi persoane și să interacționeze cu acestea, să se adapteze unor reguli.
Educatoarea de la grupa mică are rolul de a-i ajuta pe copii în adaptarea și integrarea lor în grup și de a „modela” un colectiv unit. Pentru a realiza o legatură internă strânsă –coeziunea grupului - în sala de clasă trebuie să existe RESPECTUL  RECIPROC  între membrii echipei de educatori și copii. Respectul pe care îl văd copiii manifestat în sala de clasa poate constitui un factor cheie în structurarea propriului lor respect de sine și poate reprezenta o bază solidă pentru dezvoltarea unor relații stabile cu ceilalți copii. Când educatoarea manifestă respect pentru fiecare copil învață și ei cum să respecte colegii: fie că unul desenează minunat, altul este un bun povestitor sau altul are un comportament mai dificil. Într-un asemenea cadru copiii se simt în siguranță și își pot verifica propriile aptidutini și talente. Resursele nelimitate și zilnice ale unui educator creștin se află în eternul cuvânt a lui Dumnezeu. 

În Matei 7:12 Isus Cristos Fiul lui Dumnezeu și modelul nostru suprem de învățător ne spune: Tot ce voiți să vă facă vouă oamenii, faceți-le și voi la fel.

Educatoare Persida Albu

 

Anii parca trec ca zilele iar zilele ca minutele  si uitandu-ma in urma ,imi dau seama ca viata mea poate insemna ceva doar atunci cand las ceva in urma mea. Astfel, realizez tot mai mult importanta unei vieti traite cu Isus ,educatorul/invatatorul ideal, de la care avem atat de multe de invatat. Luand ca model viata Lui, vom reusi in educarea copiilor nostri si mai mult, le vom putea arata directia buna, fiind noi insine un model de dragoste, bunatate si rabdare!

Fie ca Dumnezeu sa ne dea din intelepciunea Lui, in realizarea acestor obiective marete!!!

Ed. Geta Sucala

 

Ce altceva poate fi mai împlinitor pentru un dascăl creștin decât oportunitatea și totodată privilegiul de a forma caractere puternice, loiale și frumoase?
Copiii cărora le slujesc în prezent, copii de 4 - 5 ani sunt speciali și unici, și sunt pe deplin încredințată că vremea de acum e vremea potrivită pentru semănarea Cuvântului lui Dumnezeu în inima lor.
În cadrul activităților de educațe creștină, vestirea Cuvântului lui Dumnezeu îmbracă forme diverse: de la povestiri biblice, repovestiri, memorizări la jocuri didactice, cântece, dramatizări, scenete și nu numai. Toate acestea sunt subordnote atributelor lui Dumnezeu pe care le predăm copiiilor pe întreg parcursul anului școlar. Și ce ar fi toată această pleiadă de activități dacă am omite aplicabilitatea lor practică? De aceea copiii învață că dacă Dumnezeu e ocrotitor și l-a păzit pe bebelușul Moise când se afla în coșuleț pe Nil, tot așa și Dumnezeu care nu se schimbă îi ocrotește și pe ei oriunde ar fi: la grădiniță, acasă, pe drum. Și aceasta e doar un exemplu.
Astfel, numeroasele personaje și evenimente biblice îl vor ajuta pe copil să înțeleagă adevărul și minciuna, bunătatea și credincioșia, iubirea de semeni și ascultarea de părinți.
Ca educatoare a grădiniței „Samariteanul” mă alătur tuturor acelor părinți care înțeleg importanța Cuvântului Bibliei care spune: poruncile acestea pe care ți le dau astăzi să le ai în inima ta. Să le întipărești în mintea copiilor tăi și să le vorbești de ele când vor fi acasă, când vei pleca în călătorie, când te vei culca și când te vei scula Deut 6:6-7.

Educatoare Mureșan Cleopatra

 

Olarul ia bucata de lut o modelează cu multa delicatețe (lutul fiind atat de fragil), insă cu fermitate și siguranță având în imaginație produsul finit. Nu va abandona munca începută deși uneori va trebui să repete acest proces de mai multe ori, o singură mișcare poate să-l deformeze iar produsul finit să capete total altă formă. Lutul uneori poate fi abandonat de olar pentru câteva zile, atunci munca olarului este și mai dificilă, lutul întărit va fi frământat cu mai multă putere până va deveni din nou materialul maleabil și apoi folosit pentru a deveni o frumoasă capodoperă.
Copilul preșcolar este asemenea lutului, educatoarea cu multa delicatețe și dragoste, încă din primii ani de viață va începe să modeleze mai întâi adaptarea lui în lumea nouă a grădiniței, apoi acomodarea cu alte persoane (altele decât familia lui), socializarea cu colegii de grupă cu care va râde, va plânge, se va juca, va lega prietenii, se va certa, vor avea conflicte, vor învăța, vor explora, vor cânta, se vor juca.
Uneori din anumite motive copilul nu va fi expus invățării și va deveni asemenea lutului întărit, iar atunci munca ei va deveni mai istovitoare, dar cu multă fermitate și siguranță, având în vedere produsul finit, va începe din nou modelarea lui.
Dar cel mai minunat lucru pentru educatoarea creștină este să ia această inimă micuță și să o ducă în prezența lui Dumnezeu, să-l descopere în cuvinte pe înțelesul lor să-i facă să-L iubească și să-L urmeze recunoscându-l ca Tată și Creator, ea va semăna o semință care peste ani va aduce multă roadă.

Educatoare Cristina Marian