Să învățăm mereu, pentru a putea învăța pe copiii noștri

 

 

 

 

STIMAȚI PĂRINȚI, DRAGI COLEGE!         

      SA INVATAM MEREU, PENTRU A PUTEA INVATA PE COPIII NOSTRI !

        Copiii nostri sunt Daruri oferite de Dumnezeu, Comori pretioase,  ,,Flori” cu suflet, dornici sa afle cat mai multe despre ceea ce se afla in jurul lor, iar lucrurile noi ii atrag foarte mult !

        O floare, pentru a creste frumos, are nevoie de pamant, apa, lumina si caldura, la fel si copiii nostri, trebuie inconjurati cu tot ce avem mai bun: hrana fizica sanatoasa, un ambient placut, multa dragoste, rabdare si Lumina curata primita prin intermediul Cuvantului lui Dumnezeu.

         ,,Invata pe copil calea pe care trebuie s-o urmeze. . .”este indemnul unui proverb al inteleptului Solomon, accentul cazand pe formarea trasaturilor pozitive de vointa si caracter, care sa constituie trasaturi definitorii pentru toata viata!

          Pentrufi buni indrumatori pentru copiii nostri si a avea impact in activitatea de invatare, mai intai noi, parinti si educatori, trebuie sa fim invatati, sa fim deschisi pentru a ne perfectiona continuu.

          Ereditatea, mediul si educatia sunt principalii factori pentru formarea personalitatii copiilor, de aceea , asigurarea unui climat educativ optim, bazat pe respect reciproc si incredere, oferindu-le modele pozitive de conduita, constituie chei de succes!Copiii invata mai mult din exemplul adultilor, decat din vorbele lor!

          Sa invatamsi sa nu uitam cat de importanta este puterea exemplului pentru copii si nu numai. . . cunoscut fiind adevarul exprimat in cuvintele unei maxime: ,,Ceea ce faci vorbeste atat de puternic, incat nu mai aud nimic din ceea ce-mi spui!”

            Educatoarea trebuie sa manifeste o preocupare continua pentru a-si perfectiona cunostintele, metodele si procedeele de educare si disciplinare a copiilor, oferind in acelasi timp copilului, un model personal de conduita crestina.

            Copilul este ca un vas frumos care trebuie umplut cu dragoste si apreciere. Cand vasul emotional al copilului este plin, el este fericit,multumit si implinit, iar cand vasul este gol, copilul va fi neascultator, suparat, mofturos, dificil!

           Sa invatamsa daruim dragoste copiilor nostri, incurajandu-i, apreciind rezultatele obtinute si s-o comunicam la nivelul lor de intelegere, iar cand trebuie disciplinati, sa invatam, s-o facem tot cu dragoste!

         Un copil poate fi incurajat cu un zambet, cu o imbratisare, cu o vorba buna, apreciind ce frumos si curat este imbracat, ce frumos a salutat, ce frumos s-a jucat,  ce frumos a raspuns, etc. In acest sens, cineva spunea : ,, Un zambet nu se plateste, dar valoreaza mult! El ii imbogateste pe cei care il primesc si nu-i saraceste pe cei care il daruiesc!”

         Sa invatam sa incurajam mereu copiii pentru a le stimula increderea in capacitatile proprii, recunoscand demnitatea si potentialul fiecaruia dintre ei, comunicandu-le astfel ca sunt iubiti! Stiindu-se acceptati si apreciati, copiilor li se va dezvolta o corecta imagine de sine.

         Educatoarele trebuie sa invete sa se inteleaga pe ele insele, sa-si cunoasca punctele tari si pe cele slabe. Fiind sincere si deschise vom reusi sa imbunatatim punctele slabe, iar munca in echipa ne va ajuta sa comunicam, sa ne completam una pe cealalta, sa impartasim experiente, sa ne rugam una pentru cealalta, avand ca obiectiv principal, implinirea unei misiuni frumoase, aceea de a fi o binecuvantare si pentru cei mici si pentru cei mari!

        Lucrand intr-o unitate de invatamant crestina, trebuie sa invatam continuu, sa crestem calitatea activitatilor in plan profesional si spiritual, sa ne maturizam, avand ca model desavarsit, pe cel mai minunat Invatator care a trait vreodata pe pamant, D-L ISUS HRISTOS! Cand resursele noastre se epuizeaza si suntem obositi, sa ne amintim ca exista o resursa inepuizabila de putere, dragoste, rabdare si intelepciune, care este atat de aproape de fiecare dintre noi, CEL care ne-a iubit si ne iubeste atat de mult, a carui chemare rasuna si astazi : ,,. . . invatati de la Mine caci eu sunt bland si  smerit cu inima si veti gasi odihna pentru sufletele voastre!”

          Cine este dispus mereu sa invete, dovedeste ca este un om intelept si smerit!

Dir. Lucica Amza